Κατηγορία: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Παραγοντοποίηση – Ομαδοποίηση
Η παραγοντοποίηση με κοινό παράγοντα κατά ομάδες, γνωστή και ως ομαδοποίηση, εφαρμόζεται όταν δεν υπάρχει κοινός παράγοντας σε όλους τους όρους μιας παράστασης. Η μέθοδος βασίζεται στα εξής βήματα: Παράδειγμα: Για την παράσταση αx + αy + 2x + 2y, η παραγοντοποίηση με ομαδοποίηση γίνεται ως εξής: Σημαντικές Παρατηρήσεις:
Παραγοντοποίηση – Μέθοδος κοινού παράγοντα
Η μέθοδος του κοινού παράγοντα στην παραγοντοποίηση βασίζεται στην επιμεριστική ιδιότητα $$\alpha\cdot \beta +\alpha \cdot \gamma=\alpha\cdot (\beta +\gamma)$$ Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε αλγεβρικές παραστάσεις με σκοπό να απλοποιηθούν. Ο βασικός στόχος της είναι να βρεθεί ένας κοινός παράγοντας (αριθμός, μεταβλητή ή μονώνυμο) που να διαιρεί όλους τους όρους της…
2ο κριτήριο ισότητας τριγώνων (Γ -Π – Γ)
Για να το επιβεβαιώσουμε το παραπάνω κριτήριο, ας δούμε μια δραστηριότητα στο Geogebra (κλικ στην παραπάνω εικόνα). Ας υποθέσουμε ότι στα παρακάτω τρίγωνα και ισχύει ότι: 1.Η πλευρά 2.Η γωνία $\hat{A}=\hat{\Delta}$ 3.Η γωνία $\hat{B}=\hat{E}$ \begin{tikzpicture} % Triangle ABC \coordinate (A) at (0,0); \coordinate (B) at (3,0); \coordinate…
1.5 Τετράγωνο διαφοράς
Ενότητα σχολικού βιβλίου: 1.5 Ταυτότητες Η επόμενη αξιοσημείωτη ταυτότητα που θα δούμε είναι το τετράγωνο διαφοράς. Άσκηση 1 Να βρείτε τα αναπτύγματα: \((\beta – 2)^2\) \((2x -5)^2\) \((3- 2y)^2\) \((5x -2y)^2\) \((3\alpha – 2\beta)^2\) \((\alpha^2 -2)^2\) \((y^2 – x^3)^2\) \((\sqrt{2x} – \sqrt{2})^2\) \((\sqrt{3} – x)^2\) \((2x^2 – \sqrt{x})^2\) \((\alpha^2 –…
1.5 Τετράγωνο αθροίσματος
Ενότητα σχολικού βιβλίου: 1.5 Ταυτότητες Υπάρχουν πολλές ταυτότητες στα μαθηματικά, αλλά ορισμένες εμφανίζονται τόσο συχνά που αξίζει να τις απομνημονεύσουμε. Αυτές τις αποκαλούμε αξιοσημείωτες ταυτότητες. Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αξιοσημείωτες ταυτότητες είναι το τετράγωνο αθροίσματος. Βιβλιογραφία: Μαθηματικά Γ Γυμνασίου (Δημήτριος Αργυράκης , Παναγιώτης Βουργάνας, Κωνσταντίνος Μεντής, Σταματούλα Τσικοπούλου,…
1.5 Τι είναι ταυτότητα;
Ενότητα σχολικού βιβλίου: 1.5 Ταυτότητες Η έννοια της ταυτότητας στα μαθηματικά είναι θεμελιώδης, καθώς καθορίζει ισότητες που ισχύουν για όλες τις τιμές των μεταβλητών. Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε τι είναι η μαθηματική ταυτότητα και θα αναλύσουμε παραδείγματα για την κατανόηση της. Στην Άλγεβρα, συναντάμε ισότητες που περιέχουν μεταβλητές και…
1ο κριτήριο ισότητας τριγώνων (Π – Γ – Π)
Για δύο τρίγωνα ισχύει η εξής ιδιότητα: Αν δύο τρίγωνα έχουν δύο πλευρές ίσες μία προς μία και την περιεχόμενη γωνία τους ίση, τότε είναι ίσα. Αυτό το κριτήριο εκφράζεται συνήθως ως Π-Γ-Π (Πλευρά-Γωνία-Πλευρά). Για να το επιβεβαιώσουμε το παραπάνω κριτήριο, ας δούμε μια δραστηριότητα στο Geogebra (κλικ στην παραπάνω εικόνα)….
1.1 Ισότητα τριγώνων
Η ισότητα των τριγώνων είναι μια θεμελιώδης έννοια στη γεωμετρία. Σύμφωνα με την έννοια αυτή, αν μετατοπίσουμε ένα τρίγωνο χωρίς να αλλάξει το σχήμα ή το μέγεθός του, τότε το τρίγωνο θα ταυτίζεται με το αρχικό του. Αυτό σημαίνει ότι οι πλευρές και οι γωνίες του νέου τριγώνου θα είναι…