Μεθοδολογία
Στις αριθμητικές παραστάσεις, συχνά συναντούμε περισσότερους του ενός αριθμούς που περικλείονται μέσα σε παρενθέσεις, και μπροστά από τις παρενθέσεις μπορεί να υπάρχουν τα σύμβολα + ή –. Η σωστή διαχείριση αυτών των παραστάσεων είναι σημαντική για να αποφύγουμε λάθη στους υπολογισμούς.
Αφαίρεση Παρενθέσεων με Πρόσημο + ή Χωρίς Πρόσημο
Όταν έχουμε μια παρένθεση μπροστά από την οποία υπάρχει το + (ή δεν υπάρχει καθόλου πρόσημο), μπορούμε να αφαιρέσουμε την παρένθεση χωρίς να αλλάξουμε τα πρόσημα των όρων μέσα σε αυτή. Απλά απαλείφουμε την παρένθεση και γράφουμε τους αριθμούς όπως είναι.
Παράδειγμα: (+5) + (-7) =+5-7=-2
Η πρώτη παρένθεση +5 έχει μπροστά της το + (παρόλο που δεν το βλέπουμε), το ίδιο και η δεύτερη. Μπορούμε λοιπόν να αφαιρέσουμε τις παρενθέσεις χωρίς να αλλάξουμε τίποτα.
Αφαίρεση Παρενθέσεων με Πρόσημο –
Όταν μια παρένθεση έχει μπροστά της το –, μπορούμε να την απαλείψουμε μαζί με το – και να γράψουμε τους όρους που περιέχει με αντίθετα πρόσημα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αριθμός μέσα στην παρένθεση είναι θετικός, γίνεται αρνητικός, και αντίστροφα.
Παράδειγμα: (+5) – (-7) =+5+7=12
Η πρώτη παρένθεση +5 έχει μπροστά της το + (παρόλο που δεν το βλέπουμε), όμως η δεύτερη έχει μπροστά το – . Μπορούμε λοιπόν να αφαιρέσουμε τις παρενθέσεις αλλάζοντας το πρόσημο στο -7.
Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τους παραπάνω κανόνες και σε πιο σύνθετες παραστάσεις.
- Βήμα 1: Απαλοιφή παρενθέσεων
- Βήμα 2: Ομαδοποίηση των θετικών και αρνητικών όρων
- Βήμα 3: Υπολογισμός θετικών και αρνητικών όρων
-
- Θετικοί όροι:
- Αρνητικοί όροι:
- Βήμα 1: Απαλοιφή παρενθέσεων
Η δεύτερη παρένθεση έχει μπροστά της ένα -, οπότε όταν την αφαιρούμε, αλλάζουμε τα πρόσημα των όρων μέσα στην παρένθεση:
- Βήμα 2: Ομαδοποίηση των θετικών και αρνητικών όρων
-
-
- Θετικοί όροι:
- Αρνητικοί όροι:
-
- Βήμα 3: Υπολογισμός θετικών και αρνητικών όρων
-
- Πρώτα υπολογίζουμε τους θετικούς όρους:
- Στη συνέχεια, υπολογίζουμε τους αρνητικούς όρους:
Let’s Practise
α.
β.
γ.
δ.
ε.
στ.
ζ.
η.